Näbbar
Det är sagt att det var en studie av finknäbbar Charles Darwin använde som grund till evolutionsteorin. Fågelnäbbar är väldigt varierande vilket påvisar att de har utvecklats till olika ändamål.
Först och främst är näbbarna utvecklade för att anpassas till artens föda, de kan användas till att krossa födan, gripa eller skala, stycka sönder och hacka. Allt beroende på vilken föda fågeln äter.
Näbben består av ben eller horn, och är i många fall klädd med tunnare hud. Många vet säkert att fåglar inte har tänder, i alla fall inte tänder som vi känner dem. I näbbarna finns det hos vissa arter små utskott av hornsubstans, vilket gör det lättare för fågeln att mala ned sin mat. Det är inte alla fåglar som behöver detta, rovfåglar har t.ex. tillräckligt vass näbb för att den skall kunna förtära sin föda utan tänder.
(Detta var lite av det jag skrev förra veckan, vi hann inte uppdatera bloggen då. Förra veckans projekttid spenderade vi med att hitta fakta och skriva till den teoretiska delan av vårt arbete. Vi diskuterade även vad vi måste ändra på i vår projektplan, och skissade lite på det.)
Idag så har vi tänkt att fortsätta på den teoretiska delen och planera in när vi ska stycka igen, samt skriva om projektplanen. Elli sitter nu och ritar upp olika sorters näbbar som vi ska scanna in och ha med till texten ovan. Vi har varit och lånat böcker hos Martin, "Vertebrates" och en annan om biologi och evolution. De verkar riktigt användbara men ganska avancerade, jag har hunnit läsa lite i dem om det finns nog delar vi kan använda oss av.
Vi måste komma igång med styckningen ingen nu när vi har jobbat med den teoretiska delen så pass länge. Vi har bestämt att vi ska spendera studiedagen (måndagen efter sportlovet) med att dissikera, samt skrapa ben. Det är ett väldigt tidskrävande jobb så det kommer nog ta hela dagen.
Nu ska jag gå och se om Elli är färdig, så vi kan börja skriva på den "nya" projektplanen. Det var allt för tillfället, dags att scanna bilder!
//Emma