Vingarnas evolution

Här kommer första delen som handlar om fågelvingars utveckling och uppbyggnad.

Elli



Det finns flera teorier för hur fåglars vingar utvecklades. Evolution är en process som måste pågå i en mycket lång tid för att ge någon egentlig förändring och effekt. Vad hade ett djur för nytta av vingar i ett så tidigt stadium att de inte fungerade att flyga med?


En möjlighet kan vara att fåglarnas urfäder var trädklättrare, och använde sina förstadier till vingar till att glidflyga mellan träd. De individerna med störst, lättast och starkast vingar klarade sig bättre och kunde reproducera. Efter ett tag började glidflygningen övergå till vingflaxning för att komma längre, och till slut kunde de första fåglarna ta sina första vingslag och lyfta från marken. De första vingarna utvecklades för minst 155 miljoner år sedan. Archaeopteryx, det tidigaste funna fossilet av en fågel, hade nästan helt utvecklade vingar. Processen då vingar utvecklades måste alltså ha startat tidigare än så.


Urfågeln

Urfågeln

  

Det har nu under en ganska lång tid varit känt att fåglar är dinosauriernas närmaste släktingar. Archaeropteryx eller urfågeln som den också kallas har länge betraktats som den felande länken mellan fågel och reptil.


Archaeropteryx är den tidigast kända fågeln, idag finns det 11 kända fossil av denna urfågel. Alla dessa fossil har funnits i Tyskland, vilket gjorde att man kunde konstatera att det var där urfågeln utvecklades. Det tidigaste av dessa fossil är 155-150 miljoner år gammalt, alltså från yngre jura, en tid då vår jord täcktes av dinosaurier.


Vad var det som gjorde att smådinosaurier började utveckla fjäderdräkt och vingar, och vad var det som fick dem att lämna marken och istället börja flyga? Det är frågor som länge har varit diskuterade bland forskare och paleontologer, och ingen är riktigt säker på svaret. Kanske var det så att konkurrens om mat tvingade dem att skapa andra jaktmarker och jakttekniker, alltså från luften. Hotet från andra predatorer kanske blev för högt och vissa smådinosaurier vilka var speciellt utsatta började utveckla vingar för att kunna fly från de marklevande predatorerna.

Detta är enligt många accepterade anledningar, men frågan är hur mycket man ska tro på dem. För enligt studier av fossilen har man näst intill kunnat konstatera att Archaeropteryx saknade flygförmåga, deras vingar var inte uppbyggda på rätt sätt och de saknade de kraftiga bröstmuskler som fåglar behöver för att kunna hålla sig i luften. Troligtvis kunde de dock glidflyga från träd till träd, och arter som kom senare utvecklade istället en bättre flygförmåga. Urfågeln var alltså till stor del marklevande som nutidens strutsar och emus. vissa anser dock att Archaeropteryx var trädlevande, men eftersom det inte fanns så många träd i det geografiska område där fågeln levde så är många forskare skeptiska till denna idé.


Archaeropteryx var ungefär lika stor som en skata, och hade en fjäderdräkt med dels rundade fjädrar och även dunlika fjädrar som påminner om den fjäderskrud som dagens strutsar har. De var varmblodiga och fjädrarna fungerade då som värmeisolering. Archaeropteryx var köttätare och deras munnar var fyllda med små sylvassa tänder, de levde antagligen av småreptiler och mindre däggdjur. Precis som dinosaurierna hade Archaeropteryx kloförsedda fötter och en utfällbar tå, vilket säkert kunde vara användbart under jakt.


Minifakta om strutsar och Knäppchen

Minifakta om strutsar:


•·        Världens nu störst levande fågel.

•·        Som ni kanske vet är strutsar oförmögna att flyga.

•·        Strutsar kan bli uppåt 3m höga och väga upp emot 150kg.

•·        De kan leva i 50-60 år, och i fångenskap ännu längre.

•·        Strutsen kan komma upp i en maxfart av 70km/h om den är i fara.

•·        Strutsens hjärna är lika stor som en valnöt.

•·        Av alla landlevande djur har strutsen de största ögonen.

•·        Strutsen lever endast vilt i Afrika.

•·        Att strutsen skulle gömma sitt huvud i sanden är en myt!

•·        Strutsägg är de största äggen i fågelvärlden.




Knäppchens historia

  

Knäppchen föddes på en strutsfarm på Vikbolandet som heter Vikbolands Struts. Där bodde hen tillsammans med sina andra strutsvänner och levde ett till synes vanligt liv för en struts i fångenskap. Men en dag hände något tråkigt; Knäppchen blev sjuk i lunginflammation. Efter några dagar avled Knäppchen.


Historien hade kunnat sluta där, om det inte hade varit för oss. Vi hade börjat skicka mail till några strutsfarmar i Östergötland för att få tag på en lämplig individ (en död struts, så att säga). Tre dagar efter att Knäppchen hade dött kunde vi komma och hämta hen.


Anledningen till att vi skriver hen (en könsneutral form, istället för han eller hon) är att Knäppchen var för ung för att avgöra vilket kön hen hade. Det är mycket svårt att avgöra på ungfåglar i ett så tidigt stadium.

Minifakta om Knäppchen:


•·        Knäppchen föddes på farmen Vikbolands Struts.

•·        Knäppchen dog när hen var ca. 2 månader.

•·        Hen vägde då mellan 15-20kg

•·        Knäppchen blev endast lite mer än 1m lång.

•·        Hen dog av naturlig orsak, lunginflammation.

•·        Knäppchen som bara var en kyckling hade inte utvecklats färdigt, alltså så var hens ben väldigt porösa och stora delar föll sönder under kokningen. Detta gjorde att bygga en modell blev ett ogenomförbart projekt.


Charles Darwin - Mannen bakom evolutionsteorin


Texterna fortsätter. Denna mycket detaljerade beskrivning av Darwins liv är skriven av Emma.



Charles Darwin - Mannen bakom evolutionsteorin

  

År 1858 skedde ett genombrott inom forskningen, det var det året evolutionsteorin skapades. Charles Darwin och Alfred Russel Wallace fick tillsammans en artikel publicerad i tidningen, en artikel om det naturliga urvalet, och kort efter det skrev Darwin boken "Om Arternas uppkomst".

Denna teori var ett helt nytt sätt att se, att arter skulle utvecklas från varandra, att människan skulle ha utvecklats från aporna, och de från andra djur, det tycktes av många vara en befängd idé. Det tog många år innan denna teori accepterades, speciellt bland religiösa anhängare. Idag är dock denna teori näst intill ett faktum, och begrepp som naturligt urval och "survival of the fittest" (den bäst anpassade överlever) är lika naturligt som någonting annat.


Men vad grundade Darwin sin teori på? Hur kom han på den, under den tiden, så nytänkande teori? Charles Darwin var till grund och botten biolog, zoolog och geolog, och eftersom han kom från en rik familj hade han råd att ägna all sin tid åt forskning och forskningsresor. Det var just under en sådan resan, hans idéer om evolution började ta fart.


Fem år tillbringade han resandes med skeppet Beagle, runt jorden. En tid stannade expeditionen på Galapagos öarna, dessa öar beboddes av flera sorters fågelarter, men en art finkar skildes sig väldigt från varandra. De var alla av samma art, men deras näbbar var helt olika, det var som om de hade anpassat sig till faunan och naturen på de olika öarna. Det fick Darwin att fundera, kunde det vara så att de alla var samma art men utvecklades åt olika håll för att kunna överleva, att de hade anpassat sig. Dessa funderingar var fröet till evolutionsteorin, en av de mest banbrytande teorier som dåtidens människor skådat.


Minifakta:


  • Charles Robert Darwin, brittisk biolog, zoolog, geolog, teolog och forskare.
  • Föddes i Shewsbury 12 februari 1809 och dog 18 april 1882.
  • Gjorde många expeditioner bla. jorden runt resan med skeppet Beagle.
  • Publicerade 1858 en artikel om det naturliga urvalet
  • 1859 släpptes hans bok "Om arternas uppkomst"
  • Var en av världens mest kontroversiella och framstående forskare.

Fåglars anatomi och skelett

Hej igen!

Här kommer en av faktatexterna vi eventuellt kommer att använda oss av i utställningen. I fortsättningen kommer vi att posta våra texter här då det ger våra läsare en chans att ge synpunkter och konstruktiv kritik samt se vad vi egentligen sysslar med. Faktatexterna är korta och pedagogiskt skrivna så att alla som besöker utställningen ska kunna förstå. Senare kommer även en mer detaljerad beskrivning av fåglars och speciellt strutsars anatomi som kommer att presenteras i samband med de preparerade skelettdelarna.

Elinor



Anatomi och skelett

Fåglars skelett är ett mycket bra exempel på en evolutionär anpassning. Benen är pneumatiska, ihåliga, vilket gör dem lättare än kompakta apneumatiska ben. Anledningen till att fåglar har den typen av ben är för att göra kroppen så lätt som möjligt - en av förutsättningarna för att kunna flyga. Det är också anledningen till att fåglar idag inte har tänder - det blir helt enkelt för tungt. Fåglar med fisk som huvudsaklig föda kan dock ha tandliknande hornbildningar.


Visste du att...


Fåglars skelett ofta bara utgör 10% av kroppsvikten?


Fågelhjärtat har hela fyra kammare och är ungefär dubbelt så stort i förhållande till kroppen som däggdjurshjärtat. Det slår även i genomsnitt dubbelt så många slag för att kunna ge kroppen energi och kraft att flyga?


Fåglar är jämnvarma djur?


Den minsta fågeln är bikolibrin, som endast är 5 cm lång och väger 2.5 g?


Den största fågeln är den afrikanska strutsen, som kan bli 2.5 m hög och väga 350 kg?


Massuppdatering


Det har varit mycket dåligt med uppdateringar på den här bloggen, så det känns glädjande att komma med bra nyheter. Emma och jag kommer under våren att använda bloggen för att sammanställa mycket av det material vi har samlat på oss under den förra terminen samt komma med färska och detaljerade beskrivningar av styckandet av vår Struthionidae, strutsen.

Vi kommer även att posta faktatexter som vi eventuellt kommer att använda oss av under utställningen i slutet av terminen.

På återseende, mycket snart.

Elinor


Emma och jag i full gång med att ta itu med strutsens fot och lårben. 16/1 2009.


Emma visar upp sina nyfunna kunskaper med skalpellen.


Det gäller att vara försiktig så att man inte skadar de porösa benen.

Fotograf: Eric Nyberg.

RSS 2.0