23/2-09

Idag var det studiedag, men som de ambitiösa elever vi är var vi i skolan i vilket fall. För att jobba med vårt projektarbete alltså. Det var jobbigt att ta sig upp när man vant sig vid lov, men vi kom till skolan vid nio i alla fall.

Vi hade tänkt stycka stutskroppen, dock befann den sig på en helt annan plats. Det gjorde dock inte så mycket eftersom vi hade mycket jobb med benen kvar. Dagen tillbringades alltså av att skrapa rent benen (vilket enligt mig är den tråkigaste delen av arbetet-_-).

Det tog ett tag innan vi kom igång eftersom benen behövde kokas, och det länge för att mjuka upp brosket och köttet tillräckligt. Lukten som bildas när man kokar benen är så obehaglig, lukten när man styckar är faktiskt ingenting jämfört med det! Efter ett tag hade benen kokat färdigt. Beväpnade med skallpeller, knivar och pincetter tog vi oss an benen. Det är ett ganska jobbigt arbete, men efter ett tag kommer man in i en slags rytm, det är nästan medetativt^^

Det är svårt att få bort de allra minsta broskbitarna, det är ett så pilligt jobb. Fast efter många timmars arbete så har vi i princip blivit klara med benen. Det är endast klodelen kvar på en tå! Det är inte konstigt med tanke på att vi jobbade näst intill 6 timmar idag. Det känns skönt att vi blev så pass färdiga idag, som om man har kommit en ganska bra bit på vägen. Projektveckan kommer nog gå åt till att stycka resten av kroppen.

Vi pratade med Martin.E idag om att vi kanske kommer montera ihop svanskeletten som redan är färdig dissikerat (eftersom vår struts inte fungerade), det känns som en bra idé. Vi bestämde även att vi varje måndag efter skolan ska ta några timmar till att jobba med projektet (antagligen då svanen) och att diskutera olika frågor gällande arbetet, t.ex. anatomi, evolution och dylikt. Det tycker jag låter som en bra idé, eftersom man lär sig mer saker genom diskussion. Så måndagar kommer från och med nu bli projektdagar för min och Ellis del.

Just det! Det kom även på tal om att åka upp till Uppsala och gå på Evolutionsmuséet. Som Elli redan nämnt verkar det som om de har intressanta utställningar. Vi pratade om ifall vi skulle ta och åka upp vid slutet av projektveckan. Vi får se hur det blir med det. Det vore ju kul eftersom vi inte kommer hinna åka iväg till Gotland.

Det var allt för idag!    //Emma

Evolutionsmuseet i Uppsala


På sportlovet var jag och person O i Uppsala, och på en av våra promenader spatserade vi förbi en mycket intressant byggnad. Det visade sig vara Evolutionsmuseet. På deras hemsida finns följande text att läsa:

"Evolutionsmuseet vårdar och visar Uppsala universitets samlingar av växter, djur, fossil och mineral. Här finns naturens mångfald samlad sedan 1600-talet, för forskning, utbildning och förundran! - mer än fem miljoner exemplar!"

Kanske något för projektveckan? De hade en utställning om fåglar och evolution nämligen...

http://www.evolutionsmuseet.uu.se/

/Elli


Vingarnas anatomi


Fågelvingarna har evolutionärt utvecklats ur samma kroppsdel som våra armar. Fåglar har dock bara tre "fingrar" istället för fem och deras handlovsben är sammanvuxna. Precis som fågelns övriga skelett är vingbenen ihåliga. Vingarna är lätta och mycket starka samt täckta av olika sorters fjädrar. De största och starkaste fjädrarna är handpennorna, som sitter längst och ytterst ut på vingen. Det är de som skapar en kraft stor nog för att kunna flyga, samt styr flykten. De yttre armpennorna sitter i ytterst i mitten och ger vingen lyftkraft. De inre armpennorna används för att stabilisera fågeln under flygningen.



Här kommer en kort text om hur fågelvingars anatiomi ser ut, skriven förra veckan.

Elli

Näbbar

  

Det är sagt att det var en studie av finknäbbar Charles Darwin använde som grund till evolutionsteorin. Fågelnäbbar är väldigt varierande vilket påvisar att de har utvecklats till olika ändamål.


Först och främst är näbbarna utvecklade för att anpassas till artens föda, de kan användas till att krossa födan, gripa eller skala, stycka sönder och hacka. Allt beroende på vilken föda fågeln äter.


Näbben består av ben eller horn, och är i många fall klädd med tunnare hud. Många vet säkert att fåglar inte har tänder, i alla fall inte tänder som vi känner dem. I näbbarna finns det hos vissa arter små utskott av hornsubstans, vilket gör det lättare för fågeln att mala ned sin mat. Det är inte alla fåglar som behöver detta, rovfåglar har t.ex. tillräckligt vass näbb för att den skall kunna förtära sin föda utan tänder.



(Detta var lite av det jag skrev förra veckan, vi hann inte uppdatera bloggen då. Förra veckans projekttid spenderade vi med att hitta fakta och skriva till den teoretiska delan av vårt arbete. Vi diskuterade även vad vi måste ändra på i vår projektplan, och skissade lite på det.)

Idag så har vi tänkt att fortsätta på den teoretiska delen och planera in när vi ska stycka igen, samt skriva om projektplanen. Elli sitter nu och ritar upp olika sorters näbbar som vi ska scanna in och ha med till texten ovan. Vi har varit och lånat böcker hos Martin, "Vertebrates" och en annan om biologi och evolution. De verkar riktigt användbara men ganska avancerade, jag har hunnit läsa lite i dem om det finns nog delar vi kan använda oss av.

Vi måste komma igång med styckningen ingen nu när vi har jobbat med den teoretiska delen så pass länge. Vi har bestämt att vi ska spendera studiedagen (måndagen efter sportlovet) med att dissikera, samt skrapa ben. Det är ett väldigt tidskrävande jobb så det kommer nog ta hela dagen.

Nu ska jag gå och se om Elli är färdig, så vi kan börja skriva på den "nya" projektplanen. Det var allt för tillfället, dags att scanna bilder!  

//Emma

Bilder från dissektion 19 januari 2009


En påse med strutsdelar luktar inte alltid gott, tycker Emma.


Till vår stora besvikelse väckte den svarta påsen ingen vidare uppståndelse i NH07:s klassrum.


Benen var aningen frusna och behövde kokas...


Efter ett tag börjar saker att lossna.


Ta-dah!

Fotograf: Elinor

RSS 2.0